XAMPP Nasıl Kurulur?

Xampp hakkında kısaca bilgi verildi.Görsel desteğiyle nasıl kurulacağı anlatıldı.

XAMPP Nedir?

Geliştiricilerin üzerinde çalıştıkları projeleri için, kolay bir şekilde yerel web sunucusu oluşturmalarını sağlayan, bir Apache dağıtımıdır. XAMPP kelimesinde her harfin bir anlamı vardır. X:Çapraz Platform, A:Apache, M:Mysql, P:Php ve son P harfi de Perl anlamına gelmekte. Web sunucusunu kolay bir şekilde oluşturmamızı sağlıyor dememizde ki neden ise bir web sunucusu için gerekli olan bütün bileşenleri paket halinde bize sunmasıdır. Çapraz Platform; Windows, Mac ve Linux işletim sistemlerinde neredeyse aynı performansı sergileyerek çalıştığı anlamına gelmektedir.

XAMPP Nasıl Kurulur?

Kullandığınız işletim sistemine uygun olan XAMPP yazılımını "https://www.apachefriends.org/download.html" adresi üzerinden indirin. Aşağıdaki sıralamadaki gibi kurulumu tamamlayın.

 

XAMPP Nasıl Kurulur?

 

XAMPP Nasıl Kurulur?

 

Bütün bileşenleri seçip Next butonuna tıklayın.

 

XAMPP Nasıl Kurulur?

 

XAMPP yazılımını yüklemek istediğiniz yeri seçtikten sonra Next butonuna basınız.

 

 

XAMPP Nasıl Kurulur?

 

XAMPP Nasıl Kurulur?

 

XAMPP Nasıl Kurulur?

Yükleme 1-2 dakika kadar sürmektedir. Yükleme esnasında aşağıdaki şekilde uyarılar alırsanız onay verin.

 

XAMPP Nasıl Kurulur?

 

XAMPP Nasıl Kurulur?Programın kurulumunu finish butonuna tıklayarak tamamlıyoruz. Programın kullanıcı arayüzü aşağıdaki gibidir. Apache ve MySQL’in karşısındaki START butonlarına tıkladığınızda aşağıdaki şekilde Apache ve Mysql yeşil yanıyorsa bileşenlerimiz sağlıklı bir şekilde çalışıyor demektir.

 

XAMPP Nasıl Kurulur?

 

Web kısmını ve Php bileşenin düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığını da kontrol edelim. Kullanmış olduğumuz web tarayıcısını açalım, "http://127.0.0.1/" veya "http://localhost/" adreslerinden bir tanesini adres çubuğuna yazarak kontrol edelim.

 

XAMPP Nasıl Kurulur?

 

Yukarıdaki gibi bir ekran karşınıza geldiyse herhangi bir sorun yoktur. Son olarak da basit bir php kodu ile php kısmının çalışıp çalışmadığına bakalım. Notepad’i açın aşağıdaki kodu içerisine yapıştırın, ismi “webagi-deneme.php” şekilde kaydedin. Kaydettiğiniz kodu xampp’i kurduğunuz klasörün içerisinde htdocs klasörüne atın.

Adres çubuğuna http://localhost/webagi-deneme.php yazın karşınıza aşağıdaki şekilde bir ekran geliyorsa xampp, bileşenleri birlikte başarılı bir şekilde kurulmuş demektir.

 

XAMPP Nasıl Kurulur?

Bu şekilde başarılı bir halde yazılımı kurmayı başarmış olduk.

 

KAYNAKÇA:

  • https://www.webagi.net/2017/01/08/xampp-nedir-xampp-nasil-kurulur-resimli-anlatim/

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
    Yükleniyor...