Serkan Anılır

Serkan Anılır (d. 22 Mart 1973) , Türk bilim adamı, fizikçi, akademisyen, ilk Türk astronot aday adayı, JAXA Teknoloji Geliştirme Dairesi Başkanı, Tokyo Üniversitesi öğretim görevlisi.

Serkan AnılırSerkan Anılır, 1973 yılında Almanya'nın Köln kentinde dünyaya geldi.Bir işçi ailenin üç çocuğundan en büyüğü. 1996'da Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun olup,aynı sene Almanya Bauhaus Akademisi'ne yüksek lisans için kabul edildi.1997'de aynı Üniversitenin bilgisayarlı tasarım kürsüsüne asistan olarak girip Avrupa Uzay Havacılık Dairesi'nin uzay istasyonu tasarımını yönetti.Mühendislik lisansını yüksek teknoloji yapılar üzerine gerçekleştirdi.1999 yılında Japonya'dan davet alarak Tokyo Üniversitesi'ne doktora eğitimi için geldi.Aynı sene Kajima Şirketi'nin tasarım bölümüne girerek Japonya'da yapılması planlanan 800 metre yüksekliğindeki DIB-200 binasının tasarımını yönetti.Projenin getirdiği yankı üzerine,2000 yılında NASA'nin Uzay Asansörü Çalışma Programı'na davet edildi ve aynı yılın sonunda projenin başına getirildi.

2003'te Uzay Teknolojisi ve Uzay Yerleşimleri üzerine doktorasını yazdı ve yardımcı doçent olarak Japon Uzay Havacılık Dairesi'ne JAXA tarihinde ilk yabancı olarak kabul edildi.İki ay sonra Uzay Asansörü Projesi'ni ATA adı altında yenileyerek JAXA'da uzman ve öğrencilerden oluşan 58 kişilik bir gurubun başına geçti.bu güne kadar JAXA'nın Hayabusa Uydusu'nun tasarımı ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na eklenmesi planlanan Kibo Modülü'nün geliştirilmesinde rol oynadı.

ATA Uzay Asansörü dışında gene JAXA'nın en önemli teknoloji programlarından biri olan Güneş Antenleri Projesi'nde kendi grubuyla anten tasarımlarını hazırladı.Uydu ve anten tasarımları için hazırlanan tasarımlar Bandai şirketi tarafından oyuncak haline de getirildi.

2005 Mayıs ayında Alt Yapıya Gerek Duymayan yapılar İnfra-Free konseptini koruyarak uzay teknolojisini yeryüzüne transferiyle doğal felaketler ardında insanlara yardım ve 3. dünya ülkelerinde altyapısıya gerek duymadan yaşama elverişli üniteleri tasarlayarak doçentliğini aldı ve Tokyo Üniversitesi Mühendislik fakültesinde en genç ve tek yabancı öğretim üyesi oldu. 2004 yılında, doktora yıllarında yazdığı 11.Boyutta Uzay Teoremi ile Cambridge Üniversitesi Fizik Ödülü'nü ve 2005 Yılı'nda Bilim teknoloji dalında Amerikan Şeref Madalyası'nı kazandı. Aynı konuda Japonya'da Uzayın Dışı adında ilk kitabını yayınladı.

Princeton, Hong Kong, Roma, Napoli, München Üniversiteleri'nde konuk profesör olarak görev yapan Dr.Anılır, NASA Johnson Uzay Merkezi ve NASA Ames Araştırma Merkezindeki çalışmalara da katılmaktadır.Amerika Uzay HAvacılık Enstitüsü'nün Tasarım ve Mühendislik Komitesi'nin eğitim ve teknoloji sorumluluğunu da üstlenen Dr.Anılır, 100den fazla uluslararası yayına sahiptir ve Marquiz Gurubu tarafında yayınlanan Yüzyılın Bilimadamları Ansiklopedisi'ne de dahil edilmiştir. 2005'ten itibaren JAXA nın teknoloji geliştirme ve transfer bölüm başkanlığını yürütmektedir.

Dr. Anılır, aynı zamanda ilk Türk astronot aday adayı olup, Türkiye'yi uluslararası arenada bilim ve teknoloji alanında tanıtan sayılı bilim insanlarımızdandır. 2006 yılında Japonya'da bilimi yönlendiren en genç beyin olarak seçilmiş, 2007de başladığı televizyon ve radyo programıyla ülkemizi uzakdoğuda temsil etmeye devam etmektedir. 2006'da ATA Uzay Asansörü projesini beyazperdeye aktarmış, 2007'de ise Nihon Television'da gösterilen 28 bölümlük Real Drive animasyon serisinde Infra-Free sistemleri konu eden sahneleri çizmiş ve yönetmiştir.

2008 yılında Japonya'da yazdığı üçüncü kitabı olan Zaman Makinası da gene animasyon olarak beyazperdeye aktarılmış, Tsukuba kentindeki EXPO Merkezinde gösterime girmiştir.

Japonya'da en çok tanınan yabancılardan biri olan Dr. Anılır, bugün ülkesindeki calışmalarına da Bir Günlüğüne Bilim Adamı Olalım projesiyle devam etmektedir.

Ayrıca milli kayakçılık yapmış olup Balkan Birinciliği bulunmaktadır.

 

Kaynak tr.wikipedia.org/wiki/Serkan_An%C4%B1l%C4%B1r

 

Serkan Anılır

Japonları kandıran Türk
    
Tokyo Üniversitesi’nde görev yapan Türk “bilim adamı” Serkan Anılır’ın doktora tezinin yüzde 40’ının çalıntı, “İlk Türk astronotuyum” iddiasının yalan olduğu ortaya çıktı.

Tokyo Üniversitesi, “130 yıllık tarihimizde böyle bir şey yaşamadık” diyerek Anılır’ı işten attı, doktorluk unvanını iptal etti

Vatan gazetesinden Uğur Koşbaş'ın haberine göre, dünyanın en iyi 10 üniversitesinden biri olan Japonya’nın en prestijli okulu Tokyo Üniversitesi’nde “Türk bilim sahtekarı” şoku yaşanıyor.

“Uzay Asansörü” adlı projesiyle Japon ve dünya basınına konu olan, NASA’da iki yıl astronotluk eğitimi alarak “İlk Türk astronot” olduğu iddiasıyla ortaya çıkan Serkan Anılır, Japonya’yı karıştırdı. 2003 yılında Tokyo Üniversitesi’ne verdiği doktora tezinin yüzde 40’ı “aşırma” çıkınca bir anda ülkede bilim dünyasının tüm şimşeklerini üzerine çekti. Anılır’ın Türk Ulaştırma Bakanlığı’nın kendisini NASA’ya gönderdiğine dair belgenin de sahte olduğunun belirlenmesinin ardından yardımcı doçent olarak görev yaptığı Tokyo Üniversitesi, 37 yaşındaki Türk’ün doktora tezini iptal etti, üniversite ile ilişiğini kesti. Rektör Junichi Hamada, Yomiuri Shimbun gazetesine yaptığı açıklamada, “Şok içindeyiz. Bu inanılmaz bir durum. 130 yıllık tarihimizde hiçbir doktora tezini iptal etmedik, kimseyi görevden atmadık” dedi ve Anılır’ın doktora tezini kabul eden heyet hakkında da soruşturma açıldığını duyurdu. Anılır’ın internet sitesinde yayınladığı astronot fotoğrafının da fotomontaj olduğu ortaya çıktı. Illinois Üniversitesi ve İTÜ mezunu olduğunu belirten Türk’ün, bu okullarla da bir ilişiği olmadığı tespit edildi.

TÜRKİYE'YE DÖNDÜ

2001 yılında kendisiyle Tokyo Üniversitesi’nde eğitim aldığını söyleyen bir Türk okul arkadaşı, “Onun bir yalancı olduğunu herkes bilirdi. Ama yalanlarıyla çok eğlenirdik. Bir keresinde odasında sahte bir NASA kimliği hazırlarken bile gördük. Bu yalanlarının eninde sonunda başına bir bela açacağı belliydi” dedi. Gelişmeler üzerine daha önce Anılır’ı yere göğe sığdıramayan Japon basını özür yazıları yayınladı. Japonya Uzay Geliştirme Ajansı da, Anılır’a ait olmadığını tespit ettiği 4 makalesini kronolojik listeden çıkardı. Anılır’ın kitabını basan yayınevi ise kitabın basımını durdurduğunu açıkladı. Hakkında belgede sahtecilik, intihal ve nitelikli dolandırıcılıktan soruşturma açıldı. Fahri Büyükelçilik yaptığı Wakayama vilayeti Kushimoto ilçesi verdiği bu fahri elçilik ünvanını geri aldı. Anılır, hakkındaki bu olayların ardından Japonya’dan ayrılarak Türkiye’ye geri döndü.

BEN ZATEN BIRAKACAKTIM!

Anılır, kişisel internet sitesinde yaptığı açıklamada, “Ben zaten işi bırakmak için başvurmuştum” ifadesini kullandı: Bir doktora öğrencisi olarak yazdığım ilk tezdi. O yüzden de alıntı yaptığım yerlere numara verip kaynak belirtme olayından haberim yoktu. Basit bir hatamdan kaynaklandı. Zaten işten ayrılmak için başvurmuştum. Astronot fotoğrafı da Houston’da eğlence için yapılmış bir fotomontajdı, biyografimde yer vermek hataydı.

ANILIR’DAN İNCİLER

Astronotum, olimpiyat şampiyonuyum, yazarım


* Türkiye’nin ilk resmi astronot adayı olarak Ulaştırma Bakanlığı tarafından NASA’ya gönderildim. 2 yıl astronotluk eğitimi aldım. (Belge ve fotoğrafı sahte çıktı)

* Beni NASA’ya Türk Hava Kuvvetleri Komutanı tavsiye etti.

* Türk Milli Kayak Takımı’nda yer aldım. Olimpiyat madalyası kazandım.

* Illinois Üniversitesi ve İTÜ mezunuyum. (Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık mezunu)

* 2003 Sapacean Uzay Konferansı’nda bildiri sundum. (Katılımcı bile değildi)

* Japon Uzay Fiziği Departmanı Başkanıyım. (Öyle bir departman yok)

* Amerikan Onur Madalyası sahibiyim. (Birkaç bin dolara satın alınabilen bir ödül çıktı)

* Tokyo Üniversitesi’nin ilk yabancı yardımcı doçentiyim. (Başka birçok yabancı yardımcı doçent görev yapmış)

TÜRK BASININI DA KANDIRDI

Anılır, Türkiye’de birçok bilim konferansında katılımcı olarak yer aldı. Birçok TV kanalına röportaj verdi. İşte Türk basınında şimdiye kadar Anılır ile ilgili çıkan haberlerin başlıklarından örnekler:

* Japonya’daki süper beynimiz.

* İlk Türk astronot adayı

* Türk Bilim Adamı’nın Uzay Asansörü: ATA

* Uluslararası alanda yıldızı parlayan Türk bilimadamı

* Japonlar’ın Türk samurayı

* O Türkiye’nin gönüllü turizm elçisi

 

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/dunya/14602162.asp

Wiki Sayfası Son Durumu:

 

Serkan Anılır

Wiki: http://tr.wikipedia.org/wiki/Serkan_An%C4%B1l%C4%B1r

 

Yorumunuzu Ekleyin
Serkan Anılır Yorumları +2 Yorum
  • alper
    1
    alper
    Japonları kandıran Türk

    http:www.hurriyet.com.trdunya14602162.asp
    02 Mayıs 2011 23:40:22, Pazartesi
  • Türker Erimcikçi
    1
    Türker Erimcikçi
    Ya Japonlar bu adamın uçurcu olduğuna nasıl inanabilmiş ki? Şayet uzaya çıksaydı herhalde bu konu en azından haber kaynaklarında yer alabilirdi. Düzmece belge ve foto kullanmış olsa bile günümüzün ve o günlerin teknolojik imkânlarıyla sahtekârlığın çabuk ortaya çıkması beklenebilirdi.
    02 Mayıs 2021 15:43:43, Pazar

Yükleniyor...