Domain (Alan Adı) Uzantıları

Domain (Alan adı), bir web sitesinin internet'teki adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir internet kullanıcısı web sitesine sadece IP (192.168.150.221 gibi) adresiyle ulaşabilir. Örneğin şu anda gezmekte olduğunuz sitenin alan adı dijitalders.com?dur.

İNTERNET NEDİR?

Domain (Alan Adı) Uzantıları

Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır.

İNTERNET ADRESLERİ

İnternet sayfalarına ulaşmak için internet site adreslerini (URL) kullanırız.

Alan adları IP adresi denilen, bilgisayarların (sunucuların/serverların) birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir. Örneğin dijitalders.com alan adı tarayıcı adres barına yazıldığında tarayıcı bu alan adını önce IP adresine çevirir, daha sonra kullanıcıyı bu IP adresine sahip bilgisayara yönlendirir. Dolayısıyla web sitesinin ziyaret edilebilmesi için kullanıcıların IP adresini bilemeyecekleri göz önünde bulundurulmalı ve siteye daha kolay ve akılda kalıcı bir alan adı alınmalıdır.

İnternete bağlanan her bilgisayarın mutlaka bir Ip adresi vardır. Ip adresleri 4 bölümden oluşur. her bölüm maksimum 254 sayısını alabilir.

Alan adları uzantıları global ve yerel olmak üzere iki farklı gruba ayrılıyor diyebiliriz. Bunlardan en sık duyduğunuz şüphesiz ".com" uzantısıdır.

İnternet Ülke Alan Kodu, (İngilizce ccTLD: country-code Top Level Domain) İnternet adreslerinde ülkeyi belirten iki harflik en son uzantı. Örnegin www.istanbul.com.tr adresinde ".tr" Türkiye için İnternet Ülke Alan Kodunu gösterir. Örneğin bu kod Rusya için ".ru", Fransa için ".fr"dir. Her internet adresinde ülke alan kodu bulunmaz.

Bunların dışında ülke alan adlarının kısaltılmışlarını'da kullanılmaktadır. 

.tr    =  Türkiye
.us   =  Amerika Birleşik Devletleri (genelde bu uzantı kullanılmaz, ülke uzantısı olmayan web siteleri A. B.D. ne ait demektir.)
.de  =   Almanya (Deutschland)
.fr    =  Fransa

Bazı Uzantılar

.com www.yandex.com Ticari alan adı olarak üretilmiş olmasına rağmen günümüzde her tür site için kullanılmaya başlamıştır. İngilizce de " commercial" anlamına gelmektedir.
.net mozilla.net İngilizcede ağ uzantısı anlamına gelen "network" kelimesinden kısaltılmıştır. İnternetle ilgili siteler için kullanılır.
.org www.mozilla.org Organizasyonlar ve vakıflar için arılmış uzantı. www.tema.org
.biz www.eryaman.biz İsteyen kişi veya kurum kayıt olabilir. Bu uzantı iş, ticaret anlamına gelen "business"  kelimesinden kısaltılmıştır. 
.info www.foucault.info İçeriği bilgi vermek amaçlı olan siteler için ayrılmış uzantı. İngilizcede "information" kelimesinin kısaltılmışıdır.
.edu www.gazi.edu.tr

Eğitim ile ilgili kurumlar içindir. Mesela 2 veya 4 yıllık üniversiteler veya kolejler için kullanılır. "education" kelimesinin kısaltılmışıdır.
mersin.edu.tr

.gov www.meb.gov.tr Devlet kurumlarının kullanımında olan siteler için
turkiye.gov.tr
.k12 www.tedankara.k12.tr Lise, dengi ve aşağısındaki resmi eğitim kurumları tarafından kullanılır
.mil www.cool.us.army.mil Bu alan adı sadece ABD ordusu için kullanılır.
.name   Şahıslar için ayrılmış uzantı
.travel   Seyahat ve seyahat acentesi ile ilgili siteler
.jobs www.universe.jobs Bu alan adı şirketlerin iş ilanlarında kullanılmak için vardır. Şu anda, "sirket.jobs" alan adına sahip bir kurum 3. kişiler için işçi ilanında bulunamaz.

 

İnternet Adreslerinin Yapısı

Domain (Alan Adı) Uzantıları

1-İletişim Kuralı

İnternet sitesine hangi yöntemle bağlanacağını belirten ön ektir.  En sık kullanılan iletişim kuralları HTTP, HTTPS’dir.

Kural Açılım Kullanım
HTTP HyperText Transfer Protocol Bir internet sayfasına bağlanılacağını gösterir.
HTTPS HyperText Transfer Protocol Secure İnternet sayfasına güvenli bir şekilde bağlanılacağını gösterir.

2-www (World Wide Web)

Dünya Çapında Ağ anlamına gelen kısaltmadır.

3-Alan Adı

  • Web sitesinin internetteki adıdır.
  • Alan adı benzersiz olup içerisinde boşluk ve Türkçe karakterler (ğ, ü, ç, ö, ş) yer almaz. ÖRNEK: www.trtcocuk.com.tr

4-Site Uzantısı

Sitenin hangi tür içerik sunduğunu belirten kısaltmadır.

 Domain (Alan Adı) Uzantıları

 

5-Ülke Kısaltması

İnternet adreslerinde ülkeyi belirten iki harflik kısaltmadır.

tr : Türkiye

de : Almanya

nl : Hollanda

ru : Rusya

Kaynak 

 
Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
    Yükleniyor...