Telif Hakları ve Bilişim Suçları

Telif Hakkı İhlali, İnternet ve Telif Hakkı İhlali, Bilişim Suçları, Sık Karşılaşılan Bilişim Suçları hakkında bilgiler...

Telif Hakkı İhlali

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları

Telif Hakkı, Herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesidir.
 

Kısaca, orijinal bir yapıtın, eserin kopyalanmasına veya kullanılmasına izin vermeme hakkıdır.

 
  Bir sanatçının müzik parçasını, klibini, film eserini, bir yazarın kitabını veya bir firmanın yazılımını bu kişilerin izni olmadan ne kullanabilir ne kopyalayabilirsiniz ve ne de payşabilirsiniz. Telif Hakları ve Bilişim Suçları
İnternet ve BİT Kullanım Kuralları

Bu eserler, sahibinin izin verdiği, yasal dağıtımını yapan mağaza ya da internet sitelerinden satın alınarak kullanılmalıdır.
 

Aksi bir yönteme başvurulursa telif hakkı ihlali gerçekleşmiş, yani suç işlenmiş olur.

 


İnternet ve Telif Hakkı İhlali

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları

İnternet üzerinden bilginin çok hızlı ve denetimsiz bir şekilde yayılması telif hakkı ihlal suçlarının artmasına neden olmuştur.

 
  Müzik albümleri, yazılımlar, oyunlar, filmler kitaplar daha birçok eser yayınlandığı ilk saatlerde internet üzerinde paylaşılmakta ve birçok kullanıcı hiç farkında olmadan bu suça ortak olmaktadır. İnternet ve BİT Kullanım Kuralları
İnternet ve BİT Kullanım Kuralları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre bu kişiler hakkında 2-4 yıl hapis, 50-100 bin lira ağır para cezası istenebilmektedir.  

Suça Ortak Olmayın

 

Her şeyden öte bu eserleri yasal olmayan yollardan elde etmek, eser sahiplerinin hakkını yemek anlamına gelir. Çünkü korsan yolla elde ettiğiniz bir eserin sahibine hiçbir maddi geliri yoktur. Hatta zararı vardır.

Telif Hakları ve Bilişim Suçları
İnternet ve BİT Kullanım Kuralları Eser sahibi, emeğinin karşılığını alamadığını gördüğünde artık yeni eserler ortaya koymak için çaba sarf etmeyecek ve isteği kırılacaktır.  

 

Bilişim Suçları

 

Bilişim Suçu, Bilgisayar, çevre birimleri, pos makinesi, cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanımıyla işlenen suçlardır. Bilişim suçu en basit tanımıyla bilişim sistemlerine karşı işlenen suçlardır.

Telif Hakları ve Bilişim Suçları
İnternet ve BİT Kullanım Kuralları Bir bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girmek, orada kalmaya devam etmek, bilişim sisteminden izinsiz veri kopyalamak, sistemi erişilmez kılmak ve çalışmaz hale getirmek bilişim suçlarını oluşturmaktadır.  

 

Sık Karşılaşılan Bilişim Suçları

İnternet ve BİT Kullanım Kuralları Ülkemizde en sık karşılaşılan bilişim suçlarının başında banka ve kredi kartı bilgisini hukuka aykırı olarak ele geçirerek, haksız kazanç elde etme eylemlerini gösterebiliriz.  
  Banka ve kredi kartları, ATM cihazlarında, bazı işyerlerinde ve online alış-veriş sitelerinde kopyalanabilmektedir. Kart bilgisi kopyalanarak bağlı bulunan hesaptan alışveriş yoluyla para çekilmektedir. İnternet ve BİT Kullanım Kuralları
İnternet ve BİT Kullanım Kuralları Web sitelerini “hack”lemek, virüs, truva atı ve kötü amaçlı yazılım hazırlamak ve yaymak, başkalarına ait kullanıcı adı, şifre, parola gibi kişiye özel bilgileri ele geçirmek ve kullanmak da bilişim suçlarını oluşturmaktadır.  
  Bilgisayar Sistemlerine ve Servislerine İzinsiz Erişim ve Dinleme
Bilişim sistemlerinin bir kısmına veya bütününe, bilgisayar ağı veya içerdiği verilere, programlara; yine programlar, casus yazılımlar veya virüsler vb. ile ulaşmak anlamındadır. Ör: Şifrelerin ele geçirilmesi, telefon dinlemeleri vb.
Telif Hakları ve Bilişim Suçları
Telif Hakları ve Bilişim Suçları Bilgisayar Sabotajı
İzinsiz girilen bilgisayar sistemindeki bilgilerin silinmesi, yok edilmesi, değiştirilmesi veya fayda sağlayacak şekilde kullanılmasıdır.
 
  Bilgisayar Yoluyla Dolandırıcılık
Bilgisayar veya iletişim araçlarıyla kişileri şaşırtma, aldatma, kandırma olarak tarif edilebilir. Örnek: Başkasının Kredi kartlarından izinsiz para çekme, başkaları adına eposta veya mesaj göndererek para istemek.
Telif Hakları ve Bilişim Suçları
Telif Hakları ve Bilişim Suçları

Bilgisayar Yoluyla Sahtecilik
Bazen ileri teknoloji ürünü cihazlar kullanılarak, bazen de çok basit web programcılığı ( Fakemail,Phishing) yöntemiyle sahtecilik yapılmaktadır. Başkaları adına e-posta göndererek, ticari ve özel ilişkileri zedelenmesini sağlamak, başkalarının adına web sitesi, facebook vb. hesap açarak kişileri rencide etmek ve zarara uğratmak bu başlık altında incelenir.

 
 

Kanunla Korunmuş Bir Yazılımın İzinsiz Kullanımı
Yazılımların yasadışı yöntemlerle kopyalanmasını, çoğaltılmasını, satılmasını, dağıtılmasının ve kullanılmasını ifade eder. Örnek: Korsan film, cd satılması veya çoğaltılıp dağıtılması.

Telif Hakları ve Bilişim Suçları
Telif Hakları ve Bilişim Suçları

Yasadışı Yayınlar
Yasadışı olarak kabul edilen unsurların bilgisayar sistemleri,internet aracılığıyla yayınlanması ve dağıtılması olarak ifade edilir. Ör: Kanunca illegal görülen örgütlerin propagandasının yapılması.

 

 

 

Sorular

  • Telif hakkı ne demektir?
  • Orjinal bir yapıtın, eserin kopyalanmasına veya kullanılmasına izin vermeme hakkına ne denir?
  • Telif hakkı ihlali nasıl oluşur?
  • Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre telif hakkı olmadan paylaşım yapan kişiler hakkında nasıl cezalar istenebilmektedir?
  • Bilişim suçu nedir?
  • Ülkemizde en sık karşılaşılan bilişim suçlarının başında neler gelir?
  • İnternette telif hakkı hakkı ihlal suçlarının artmasına ne neden olmuştur?
  • Web sitelerini “hack”lemek, virüs, truva atı ve kötü amaçlı yazılım hazırlamak ve yaymak, başkalarına ait kullanıcı adı, şifre, parola gibi kişiye özel bilgileri ele geçirmek bilişimde neyi oluşturur?
  • Bilgisayar Sabotajı nedir?
  • Bilgisayar Yoluyla Dolandırıcılık nasıl tarif edilir?
  • Eser sahiplerinin hakkını yemek nasıl gerçekleşir?
  • Eser sahibi, ne zaman yeni eserler ortaya koymak için çaba sarf etmeyecek ve isteği kırılacaktır?
  • Bilişim suçu hangi cihazlarla işlenir?
  • Bilişim suçlarını neler oluştur?
  • Bilgisayar Sabotajı nedir?
  • Bilgisayar yoluyla dolandırıcılık nasıl tarif edilir?
  • Bilgisayar Sistemlerine ve Servislerine izinsiz erişim ve dinleme suçuna örnek veriniz.
  • Bilgisayar sabotajina örnek veriniz
  • Bilgisayar yoluyla dolandırıcılığa örnek veriniz.

 

Kaynaklar

 

 

 

 

Yorumunuzu Ekleyin


Yükleniyor...
    Yükleniyor...